Onlangs heb je je mening achter gelaten in onze enquête of hebben we face-to-face met je gesproken over veranderingen in de journalistiek. Hierbij een update.
Maar waarom Pino?
De naam van deze nieuwsbrief is geïnspireerd door die ene bekende vogel uit dat ene bekende jeugdprogramma. Maar ook door een bekende meme: Pino in de boardroom, omringd door pakken, duidelijk the odd one out. En juist dát beeld raakte ons, want veel voorlopers in de journalistiek herkennen zich daarin: de enige op de redactie die blijft aandringen op verandering, op contact met het publiek, op nieuwe manieren van werken. Pino’s voelen zich soms net een beetje buiten de groep, zeker in organisaties waar innovatie traag gaat of waar publieksbetrokkenheid nog steeds als bijzaak wordt gezien. De PINO-nieuwsbrief is voor hen. Omdat ze niet alleen zijn. En omdat zij vaak de eerste zijn die beweging brengen.
Laten we beginnen bij het begin…
Hoe win je het vertrouwen van je publiek terug? Daar draait de incubator van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek dit jaar om. Zeven teams, zeven richtingen. Wij focussen ons op waar het moet gebeuren: op de redactievloer. Wat speelt daar? Wat werkt wél en waar kunnen we van leren?
De eerste drie maanden dompelden we ons helemaal onder in het onderwerp. We spraken bijna 20 journalisten en makers bij wie publieksbetrokkenheid géén loze kreet is. We doken de literatuur in, deden een uitgebreide literatuurstudie en besloten onze bevindingen via een enquête te valideren.
Wie zijn wij?
Sophie van Oostvoorn – Journalistiek strateeg met specialisatie in publieksbetrokkenheid en nieuws voor jongeren. Werkte in het verleden voor Mediahuis en als audience engagement redacteur bij NRC. Schrijft tweewekelijkse nieuwsbrief ‘De Nieuwe Lezer’.
Rowan Blijd - Programmamaker en vice‑voorzitter van de NVJ. Ze werkte o.a. voor VPRO, KRO‑NCRV, FunX en Cosmopolitan, en was Chef Video bij de vrouwenmerken van DPG Media. Met haar ervaring in storytelling en expertise in publieksgericht werken onderzoekt ze hoe redacties écht kunnen verbinden met hun publiek.
Marije van der Star – Zelfstandig innovator met een track record van 15 jaar in de media. Was onder andere hoofd innovatie bij Psychologie Magazine.
Devid Ilievski – Onderzoeks- en misdaadjournalist en docent aan de VU. Coacht veel innovatietrajecten van redacties.
Claudia Ebeling – journalist. Werkte hiervoor jarenlang bij de Gemeente Amsterdam waar ze projecten begeleidde en daarbij als schakel fungeerde tussen burger en politiek.
Jekke Mink – Freelance facilitator, aanjager van reflectie op redacties. Was onder andere Innovatie Lead bij KRO-NCRV.
Wat valt op?
Op sommige redacties zit publieksbetrokkenheid in het DNA. Op andere plekken schuurt het: gebrek aan ruimte, steun of simpelweg een visie die ontbreekt. Toch zijn er overal mensen te vinden die willen én de autonomie krijgen om te experimenteren en zich te ontwikkelen.
En precies dáár ligt onze volgende stap.
How to (kick)start a movement?
Want: hoe kunnen we journalistieke voorlopers zó positioneren en ondersteunen met tools dat zij publieksbetrokkenheid kunnen aanjagen en verankeren binnen hun redactiecultuur?
We hebben daarop besloten - geïnspireerd door deze Ted Talk - tools te ontwikkelen voor journalistieke voorlopers, zodat zij beweging op gang brengen, in hun eigen redactiecultuur. Want in je eentje lijk je een dorpsgek, met zijn tweeën begint er iets te stromen en met zijn allen zet je dingen in beweging.
En nu?
De komende maanden gaan we oplossingen bedenken, prototypen en testen op de redacties.
P.S. Geen zin meer in updates? Laat het weten, dan halen we je van de lijst.
Tot slot: dit wil je lezen
Het nieuwe Digital News Report 2025 van het Reuters Institute laat zien wat we eigenlijk al voelen: het vertrouwen in de journalistiek brokkelt af. Vooral jongeren haken af, zoeken hun nieuws op andere plekken — via TikTok, podcasts of AI-chatbots. Maar tegelijk biedt dat ook ruimte voor makers die anders durven denken. Die niet alleen zenden, maar in gesprek gaan. En die transparant zijn over hun keuzes en het publiek echt meenemen.
Juist daarom is dit rapport nú relevant. Het sluit goed aan bij waar wij ons hard voor maken: journalistiek die vernieuwt, die het publiek serieus neemt, en die het vertrouwen niet terugwint met verbinding en transparantie. Zie het rapportbals een leestip van de maand. Je zult zien dat we als voorlopers - nee, Pino’s - in de journalistiek op de juiste (en broodnodige!) weg zitten.